دکوراسیون (Decoration) در لغت فارسی به معنای چیدن، آراستن و مرتب کردن است. تعریف دکوراسیون داخلی در واقع به طرز چیدن و انتخاب مناسب اسباب و وسایل داخلی خانه، اتاقها، آشپزخانه، اتاق پذیرایی، حمام و دستشویی مربوط میشود.
امروزه با پیشرفت در زمینههای مختلف دکوراسیون داخلی تنها برای خانههای مسکونی مورد توجه نیست و برای زیباسازی و کاربردی شدن مغازهها، دفاتر کاری، کارخانهها، فروشگاهها، هتلها، بیمارستانها، ایستگاههای مترو، اتوبوس و… نیز به کار گرفته میشود.
طراحی دکوراسیون داخلی منزل
هماهنگ سازی اجزای داخلی منزل برای بهبود زیبایی و دلنشین شدن فضای خانه و همچنین بهینه سازی فضا به صورت هنرمندانه را طراحی دکوراسیون داخلی منزل میتوان تعریف کرد. البته در این فرایند، هماهنگی بین رنگ ها و اجزای داخلی و اثاثیه منزل، جلوهدهی این اجزا را شکیلتر و هماهنگتر به نمایش خواهد گذاشت.
چرا باید دکوراسیون داخلی را طراحی کرد؟
دکوراسیون داخلی امروزه یک دانش محسوب میشود. استفاده از این دانش در هر مکانی متفاوت است و به منظور خاصی صورت میپذیرد. موارد زیر از جمله دلایلی هستند که برای محیطهای مختلف باید در نظر داشت:
- فروشگاهها و مغازهها: جذب مشتری بیشتر و مورد توجه قرار گرفتن
- محیط های اداری: ایجاد فضایی امن برای کار کردن و احساس راحت بودن
- بیمارستانها: کاربری بودن محیط، ایجاد محیطی آرام تا بیمار و کادر درمانی احساس همدلی و همراهی داشته باشند
- خانهها و آپارتمانهای مسکونی: ایجاد فضایی که باعث راحتی کاربری شود و همچنین گرمی و آرامش را به همراه داشته باشد
- فضاهای عمومی مانند ایستگاههای اتوبوس، مترو و حتی برای فضاهایی مانند کابین خودروها: برای کاربردی کردن و رفع نیازهای عموم افراد
فرایند طراحی دکوراسیون منزل مانند هر فرایند هنری دیگر، دارای نکات و ریزه کاری های خاصی است که با رعایت اصول تزئین، می توان تغییراتی فوق العاده را به وسیله آن ایجاد نمود.
سبکهای مختلف دکوراسیون داخلی منزل
دکوراسیون داخلی سبکهای متفاوتی را شامل میشود. این سبک ها با هدف زیبایی و استفاده بهینه از فضای داخلی طراحی و انتخاب میشوند. در ادامه به بررسی 9 مورد از سبک دکوراسیون داخلی که مورد پسند بسیاری از افراد هستند و اغلب جلوه بهتری برای منزل به همراه خواهند داشت، پرداختهام. با ما همراه باشید.
1. سبک مدرن
سبک مدرن معمولا ما را به یاد خانه هایی با چیدمان خشک و بی روح البته تمیزی میاندازد که در ساخت آن از فلز، شیشه و سنگ استفاده شده است. همچنین کاربرد لوازم ضروری و غیر ضروری کمی در آن به چشم میخورد.
سبک مدرن در زمانهای مختلفی وجود داشته است فقط با گذشت زمان و قدیمی شدن استایل مدرن در بازهای از زمان، نام آن تغییر کرده است. اگر بخواهیم آن را ساده تر کنیم با گذشت زمان مدرنیته بودن یک نوع چیدمان دیگر مدرن به حساب نمی آید زیرا هرروز بر دانش و علم طراحی داخلی نیز افزوده می شود. به عنوان مثال، سبک دکوراسیون داخلی سنتی فرانسوی هم زمانی مدرن به شمار میرفته ولی در حال حاضر جزء دکوراسیون سنتی و کلاسیک به شمار میرود.
2. سبک صنعتی
این سبک دکوراسیون داخلی پس از انقلاب صنعتی در کشورهای پیشرفته امروزی ایجاد شده است. این سبک در چند دهه اخیر برای دکوراسیون منازل نیز به کار برده میشود. ولی در گذشته این سبک در دفاتر کاری، کارخانهها و مراکز صنعتی مورد استفاده قرار میگرفت.
- این سبک به کمک رنگهای گرم و تیره به فضا جلوه میدهد.
- فلز، شیشه و چوب موادی هستند که در این سبک بیشتر به کار برده میشوند.
- اکسسوری کم و ساده در سبک صنعتی دکوراسیون داخلی به کار گرفته میشود.
3. سبک مینیمال
سبک مینیمالیست حدود 10 سال میشود که رواج یافته است. سبک مینیمال همانطور که از نامش پیداست به کمترین چیز از هر المان برای دکوراسیون داخلی بسنده میکند. دکوراسیون داخلی مینیمالیست در واقع فنگ شویی قناعت پیشگی را در معرض دید قرار میدهد. به بیان دیگر این سبک در مقابل سبکهای ماکسیمالیست مانند سنتی ایستاده است و تجمل را نمیپسندد.
4. سبک سنتی
سبک دکوراسیون داخلی سنتی در هر کشور متفاوت چیده میشود. مثلا سبک سنتی فرانسوی، ایتالیایی، بریتانیایی در یک گروه از سبک دکوراسیون داخلی به نام سنتی اروپایی قرار میگیرند. نکته جالب این است که در ایران دو سبک سنتی وجود دارد که به پیش از ورود اسلام و پس از ورود اسلام به ایران تقسیم میشود. سبک دکوراسیون داخلی بوهمیان نیز از جمله سبک های سنتی است که به منطقه شمال آفریقا و جنوب غربی آسیا تعلق دارد.
5. سبک ترانزیشنال یا انتقالی
در این سبک با نگاه اول ممکن است بین آن و سبکهای سنتی، تفاوتی احساس نشود اما نکته مهم اینجاست که در طراحی دکوراسیون داخلی به سبک انتقالی، فضا از تک سبکی بودن خارج میشود. یعنی در واقع مبلمان سنتی در کنار عناصر مدرن به کار برده میشوند. این سبک چون سبکی تلفیقی است در اکثر منازل و اماکن ممکن است به چشم بخورد.
در بیشتر موارد سبک انتقالی زمانی احساس میشود که لوازم بر اثر نقل مکان و جا به جایی به مکانی جدید با سبک جدید و ابعاد متفاوت برده شوند. از مزیتهای این سبک این است که در ترکیب لوازم میتواند تعادل متناسبی ایجاد کند و محیطی گرم و آرام را به ارمغان آورد.
- ترانزیشنال به حد متعادلی بین سبک دکوراسیون داخلی سنتی و مدرن بر میگردد.
- مبلمانی ساده در کنار فرشهایی با طرح شلوغ و رنگ های پر تحرک دارد.
- دیوارهای با رنگ ساده با تابلوهای پر طرح و شلوغ را به نمایش میگذارد.
- استفاده از چوب، فلز، شیشه و سنگ در کنار هم حس انتقال و گذر را در این سبک تداعی خواهد کرد.
6. سبک فرانسوی
سبک فرانسوی از جمله سبکهای دکوراسیون داخلی است که در بسیاری از کشورها از جمله ایران طرفداران بسیاری را به سمت خود جذب کرده است.
این سبک از هنگام اولین سفرهای پادشاهان قاجار به اروپا در ایران رواج پیدا کرد و هنوز هم نمونه های آن در خانه های ایرانی به چشم می خورد. ویژگی های آن شامل موارد زیر است:
- مبلمان خراطی شده
- دیوارهای شلوغ
- تابلوهای زرق و برق دار
- اکسسوریهای گران قیمت
- رنگ های پرتحرک در کنار خنثی
7. سبک روستیک
این سبک تلفیقی از سبک صنعتی و روستایی است که طرفداران خاص خود را دارد. جالب بودن سبک روستیک این است که بیشتر از طبیعت الهام گرفته شده است.
- در دکوراسیون داخلی روستیک فضای داخل را مانند فضایی باز دکور میدهند.
- از رنگ سفید در دیوارها زیاد استفاده میکنند.
- استفاده از چوب، فلز، چرم و پوست در این سبک بیشتر به چشم میخورد.
- اکسسوریهای این سبک معمولا صنایع دستی محلی را به نمایش میگذارد.
8. سبک ساحلی
سبک ساحلی همانطور که نامش پیداست، از خانهها و فضاهای داخلی شهرهای ساحلی الهام گرفته است. این سبک در شهرهای ساحلی طرفداران زیادی دارد.
- در این سبک از رنگهای آبی، سبز و سفید بیشتر به کار برده میشود.
- استفاده از متریال ساحلی مانند حصیر در کفپوش، ظروف چوبی و… بسیار به چشم میخورد.
- گل و گیاه نیز در این سبک جایگاه ویژهای دارند.
9. سبک آرت دکو
- این نوع سبک، سبکی تجملگرایانه به شمار میرود که از وسایل هنری در دکور آن اغلب استفاده میشود.
- تابلوها در این سبک از دکوراسیون داخلی، اصل و گران قیمت هستند.
- هر اکسسوری و وسیلهای که سبک آرت دکو برای تزیین به کار برده میشود اثر هنری باید باشد.
- استفاده از رنگهای تیره برای اکسسوریها و دیوارهای شلوغ، تزیینات گسترده و وسایل آنتیک در این سبک به کار گرفته میشود.
10. سبک مدیترانهای
سبک مدیترانهای یکی از سبکهایی است که علاوه بر سبک ساحلی برای ویلاهای شخصی بسیار مناسب و پرکاربرد است. معمولا در این سبک چشماندازی از دریا در نظر گرفته میشود و لوازمی لوکس و استاندارد باید برای آن انتخاب شود.
اما از سبک مدیترانهای در آپارتمانهای امروزی نیز به کار میبرند هر چند که نمایی از اقیانوس به چشم نخورد. از ویژگیهای این سبک میتوان به رنگهایی متمایل به خاکی و قهوهای رو به قرمز اشاره کرد. علاوه بر رنگ نکته مهم دیگر به کار بردن عناصر طبیعی و به ویژه گل و گیاهان است که در این سبک باید به کار برده شوند.