به گزارش راه پایدار:
رئیس انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر ایران گفت: برخی از همکاران ما در جامعه پزشکی تا از زبان مادر می شنوند که حجم شیر در روزهای اول زایمان کافی نیست، بلافاصله توصیه به استفاده از شیرخشک میکنند که این بزرگترین ضربه به سلامت نوزاد است.
رئیس انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر ایران گفت: برخی از همکاران ما در جامعه پزشکی تا از زبان مادر می شنوند که حجم شیر در روزهای اول زایمان کافی نیست، بلافاصله توصیه به استفاده از شیرخشک میکنند که این بزرگترین ضربه به سلامت نوزاد است.
درمان و آموزش پزشکی، علیرضا مرندی افزود: تامین سلامت جامعه و افراد در بزرگسالی، ریشه در سلامت کودکی و حتی داخل رحم مادر دارد به ویژه وقتی به سلامت معنوی نیز توجه کنیم. وقتی سلامت معنوی با اهمیت باشد در انتخاب همسر نیز آن را مد نظر میگیرید تا تفاوتهای جدی بین زوجین و اختلاف و تنش وجود نداشته باشد و بر روی جنین و کودک، تاثیر منفی ایجاد نکند.
رئیس انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر ایران ادامه داد: علاوه بر مراقبتهای بارداری که از مادر صورت میگیرد باید خانوادهها به ویژه همسر در مورد روابط صحیح و عاطفی توجه ویژه داشته باشند. تغذیه با شیر مادر باید از لحظات اول تولد و در ساعت اول به دلایل عدیده از جمله کاهش مرگ و میر(کاهش حدود ۲۳ درصدی)، پیشگیری از بسیاری بیماریها و همچنین خفیف بودن بیماری برای شیرخواران نسبت به سایر نوزادان آغاز شود.
شیر مادر میتواند نقش مهمی در پیشگیری از عفونتهای گوارشی، ادراری، تنفسی و بسیاری از بیماریها مانند مننژیت، انگل ها مانند ژیاردیا و ویروسها داشته باشد به نحوی که آغوز شیر مادر از ورود انگل، میکروب و ویروس به جدار روده و داخل بدن جلوگیری میکند
وجود سلولهای زنده ضد عفونت در شیر مادر
وی شیر مادر را نه تنها یک غذای کامل بلکه دارای نقش محافظت برای نوزادان دانست و گفت: شیر مادر حاوی بهترین مواد مغذی برای نوزادان است که قابل هضم و قابل جذب ترین تغذیه برای شیرخواران است. شیر مادر همچنین دارای انواع مواد ایمنی بخش و حتی سلولهای زنده برای دفاع از عفونتهای احتمالی است که در اختیار نوزاد قرار میگیرد.
مرندی تصریح کرد: شیر مادر میتواند نقش مهمی در پیشگیری از عفونتهای گوارشی، ادراری، تنفسی و بسیاری از بیماریها مانند مننژیت، انگل ها مانند ژیاردیا و ویروسها داشته باشد به نحوی که آغوز شیر مادر از ورود انگل، میکروب و ویروس به جدار روده و داخل بدن جلوگیری میکند.
سلامت روان بهتر کودکان تغذیه کننده با شیر مادر
وی تغذیه انحصاری با شیر مادر تا پایان ۶ ماه را مناسبترین تغذیه برای نوزادان دانست و گفت: تغذیه با شیر مادر برای نوزاد و مادر، جنبه برقراری ارتباط عاطفی و ارتقای وضعیت روانی نوزاد را به دنبال دارد و افرادی که از شیرمادر تغذیه کردهاند در آینده و بزرگسالی، از وضعیت و تعادل روانی بهتری برخوردارند و بیماریهای آلرژی و روانی کمتری میگیرند.
مرندی تاکید کرد: بهتر است شیر مادر انحصاری، به نوزاد داده شود و حتی از یک قطره شیر مصنوعی برای تغذیه شیرخوار نیز استفاده نشود چون پروتئین شیر گاو بسیاری از مشکلات مانند آسم و اگزما را برای نوزاد ایجاد و یا آنها را تشدید میکند. توصیه بر این است که تا پایان ۶ ماه به صورت انحصاری از شیر مادر برای تغذیه نوزاد استفاده شود و با وجود تغذیه با شیر مادر و ویتامین آ و دی، شیرخوار حتی به آب هم نیاز ندارد.
اشتباه بزرگ برخی پزشکان
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه تولید آغوز شیر مادر در روزهای اول زایمان کم است، گفت: کم بودن آغوز شیر مادر ممکن است موجب نگرانی برخی از خانواده شود که باید بدانند نوزادی که به دنیا میآید خداوند در بدن او مقداری آب اضافی، گلیکوژن بیشتر در کبد و عضلات و همچنین چربی قهوه ای ذخیره کرده است.
هر قدر حواس پنج گانه بیشتر و گستردهتر به صورت عاشقانه نه با خشونت، تحریک شود نوزاد در آینده از ضریب هوشی بالاتری برخودار میشود
مرندی یادآور شد: ممکن است در روزهای اول زایمان، حجم آغوز شیر مادر حتی به اندازه یک قاشق مرباخوری باشد اما آکنده از مواد مغذی، دفاعی و مورد نیاز نوزاد است و از سوی دیگر، آب اضافی، گلیکوژن و چربی قهوه ای، نیازهای نوزاد را نسبت به کم بودن آغوز، برطرف میکند. برخی از همکاران ما در جامعه پزشکی تا از زبان مادر میشنوند که حجم شیر کافی نیست، بلافاصله توصیه به استفاده از شیرخشک میکنند که این بزرگترین ضربه به سلامت نوزاد است.
شیردهی طولانیتر، فرزندان سالمتر
وی با تاکید بر انحصاری بودن شیر مادر در ۶ ماه اول برای نوزاد، افزود: هر قدر میزان شیردهی طولانیتر باشد و در ماههای بیشتری انجام شود، تاثیر بیشتری در سلامت نوزادان دارد. اگر نوزادی فقط چند ماه از شیر مادر تغذیه کند ممکن است دچار انواع عفونتها، آلرژی و مشکل در تکامل و رشد روبرو شود. در دنیا تاکید بر تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی نوزاد و همراه با غذای کمکی است.
کم بودن آغوز شیر مادر ممکن است موجب نگرانی برخی از خانواده شود که باید بدانند نوزادی که به دنیا میآید خداوند در بدن او مقداری آب اضافی، گلیکوژن بیشتر در کبد و عضلات و همچنین چربی قهوه ای ذخیره کرده است
مرندی با اشاره به اهمیت توجه ویژه جامعه و نظام سلامت به ۱۰۰۰ روز اول زندگی نوزاد، گفت: ۱۰۰۰ روز اول زندگی نوزاد و اهمیت تغذیه با شیرمادر و تکامل و رشد در این دوران بسیار مهم است. جنین داخل رحم وقتی به دنیا میآید تمام سلولهای مغزی و عصبی که مورد نیاز است را در اختیار دارد و بعد از تولد، این سلولها ساخته نمیشوند اما صدها میلیارد سلول عصبی، هر کدام ۱۵ هزار دنباله دارند که باید با همدیگر متصل شوند و سیناپس ایجاد شود. این سیناپس ها راه تشکیل شخصیت و بالا بردن هوش و تمام ابعاد زندگی مغزی، تکاملی و هوشی هر فرد است.
اهمیت در آغوش گرفتن و لالایی خواندن برای نوزاد
وی افزود: والدین باید در دوران قبل و حین بارداری آموزشهایی را ببینند که چطور با همدیگر برخورد کنند و بلافاصله پس از تولد باید نوزاد در آغوش مادر قرار گیرد تا تماس پوستی و نگاه مادر و نوزاد، برقرار شود و با صحبت و لالایی گفتن برای نوزاد، تمام حواس پنج گانه او تحریک و سیناپسها تشکیل شود. وقتی نوزاد در لحظات اول شیر مادر میخورد، حس چشایی شکل میگیرد و وقتی در آغوش مادر است بوی بدن او را احساس می کند. بنابراین هر قدر حواس پنج گانه بیشتر و گستردهتر به صورت عاشقانه نه با خشونت، تحریک شود نوزاد در آینده از ضریب هوشی بالاتری برخودار میشود.
مرندی محور تکامل و رشد مطلوب نوزاد را تغذیه با شیر مادر عنوان و تاکید کرد: تماس پوستی مادر و نوزاد محدود به ساعت اول تولد نیست بلکه باید ادامه پیدا کند و به اشتباه، نوزاد در ساعات و روزهای اول به بخش نوازدان، منتقل نشود.
وزارت بهداشت
منبع :انتخاب