وضعیت بازار مسکن در روزهای عید

به گزارش راه پایدار :
در ایام تعطیلات نوروز، خرید و فروش خانه به میزان قابل توجهی نسبت به اواخر سال گذشته کاهش یافته که این موضوع دور از انتظار نبود و قیمتها نیز نسبت به سال گذشته تغییر محسوسی نکرده است. طبق تجربه از اواسط اردیبهشت تا پایان شهریور، خرید و فروش در بازار ملک افزایش پیدا میکند، از مهر تا دیماه این بازار مقداری کساد میشود و در ماههای بهمن و اسفند مجددا رونق میگیرد.
به گزارش ایسنا، بازار مسکن شهر تهران در تعطیلات نوروزی به سر میبرد. با تعطیلی مشاوران املاک، خرید و فروش چندانی در بازار ملک انجام نمیشود. قیمتها نیز در مقایسه با اسفند تغییر محسوسی نداشته اما نسبت به یک سال قبل حدود ۲۰ درصد افزایش نشان میدهد. بازار مسکن معمولا در ماههای اردیبهشت و خرداد بر اساس عواملی همچون تورم عمومی، قیمت ارز، هزینه ساخت و وضعیت بازارهای موازی، فعال میشود.
با توجه به نوسانات افزایشی نرخ ارز در اواخر سال گذشته انتظارات تورمی در بازارهایی مثل طلا، مسکن و خودرو ایجاد شده است. با این حال فعالان بازار مسکن میگویند به دلیل افت محسوس توان طرف تقاضا، این بازار از ظرفیت رشد سنگین قیمت برخوردار نیست. طبق تجربه از اواسط اردیبهشت تا پایان شهریور، خرید و فروش در بازار ملک افزایش پیدا میکند، از مهر تا دیماه این بازار مقداری کساد میشود و در ماههای بهمن و اسفند مجددا رونق میگیرد.
بررسیها گویای آن است که نرخهای پیشنهادی در تهران در اسفند ۱۴۰۳ و فروردین ۱۴۰۴ نسبت به اوایل سال ۱۴۰۳ رشد چندانی نداشته است. با این حال قیمتها در معاملات رسمی ۱۷ درصد در مقایسه با سال ۱۴۰۲ افزایش یافت. با توجه به قیمتهای بالای مسکن، اغلب خریداران به سمت واحدهای کوچک متراژ سوق یافتهاند و اکثر آپارتمانهایی که برای فروش، عرضه شده بالای ۱۰۰ متر مربع مساحت دارند.
بازار مسکن در سالی که گذشت به دلیل کسادی معاملات، فراز و نشیب چندانی را تجربه نکرد. سال گذشته قیمت ارز و طلا نوسان افزایشی داشت؛ به طوری که تا پایان سال گذشته دلار در بازار آزاد تا محدوده ۹۸ هزار تومان بالا رفت که نسبت به مرداد امسال حدود ۶۳ درصد افزایش داشت، نرخ تورم نیز در اسفندماه ۳۲.۵ درصد اعلام شد اما رشد قیمت مسکن بر اساس آمار رسمی حدود ۱۷ درصد بود.
کیانوش گودرزی ـ رییس اتحادیه مشاوران املاک در تحلیل وضعیت بازار ملک به ایسنا گفت: جهش قیمتی که رخ داد و قیمت هر متر مسکن در تهران به ۸۸ میلیون تومان رسید باعث شد دهکهای ۶ تا ۱۰ که در واقع متقاضیان موثر بازار مسکن بودند از این بازار به طور کامل خارج شوند و به همین دلیل معاملات به کمترین میزان خود طی سه سال اخیر رسید. حتی مرداد و شهریور که پیک جابهجایی است تعداد قراردادهای خرید و فروش آپارتمان در تهران از محدوده ۳۰۰۰ فقره فراتر نرفت که تقریبا یک ششم وضعیت نرمال است.
وی افزود: دهکهای ۶ تا ۱۰ که در واقع اقشار متوسط و بالا هستند در دهههای گذشته باعث رونق بازار مسکن بودند که از طریق درآمد خودشان، وام یا کمک خانواده و دیگر منابع مالی توانایی خرید مسکن را داشتند. اما رشد قیمتها باعث شد قدرت خرید خود را از دست بدهند و از عرصه بازار ملک حذف شوند. این اصلیترین عامل رکود معاملات و ثبات قیمتها بود. به همین دلیل وقتی نرخ دلار رشد قابل توجهی را تجربه کرد قیمت مسکن تغییر محسوسی نداشت و یک آرامش نسبی بر این بازار حاکم بود.
ایرج رهبر ـ رییس انجمن انبوهسازان استان تهران نیز بیان کرد: ️مدتی است که مسکن در حالت رکود تورمی قرار دارد. سال جدید هم در دو سه ماهه اول سال فکر نمیکنم تغییر خاصی بهوجود آید؛ مگر اینکه تحول خاصی در اقتصاد کل کشور رخ دهد. باید منتظر باشیم و ببینیم با تحولاتی که به وجود میآید، رکود تورمی از بین میرود یا نه. الان در حالت رکود تورمی هستیم که البته این شرایط تازگی ندارد و سالهای گذشته نیز این اتفاق میافتد. یعنی در اقتصاد مسکن در رابطه با رکود یک حالت سینوسی داشتیم و همیشه رونق و رکود بوده است.
اما فرشید پورحاجت ـ دبیر کانون سراسری انبوهسازان مسکن، نظر متفاوتی دارد. او معتقد است در سال ۱۴۰۴ باید منتظر تورم در بازار مسکن باشیم.
به گفته پورحاجت، هر اتفاقی که در سال ۱۴۰۳ رخ داد، بخش گسترده آن برمیگردد به سیاستگذاریهایی که در سه سال گذشته در حوزه مسکن و ساختمان کشور رخ داده است. ️رکود در این بازار وجود داشته و شاید سختترین رکودی بوده که من در ۳۰ سال فعالیت خود به یاد دارم. ️در نهایت آنچه که به نظر میرسد در ماههای پیش روی ۱۴۰۴ شاهد یک تورم در حوزه مسکن در ابتدای سال هستیم.
انتهای پیام
منبع : ایسنا