چرا واردات شیرخشک اتفاق افتاد/واکنش ها به تصمیم سازمان غذا و دارو

به گزارش خبرنگار مهر، چالش سازمان غذا و دارو با تولید کنندگان شیرخشک در داخل کشور، باعث شد تا مزایده واردات شیرخشک برگزار شود تا کمبودها از طریق واردات جبران شود.
این در حالی است که تولید کنندگان داخلی از نحوه حمایت سازمان غذا و دارو از شرکت‌های داخلی گلایه دارند.
هانی تحویل زاده رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک اطفال گفت: هر قوطی شیرخشک اطفال که وارد کشور می‌شود ۳ برابر ارزبری بیشتری نسبت به محصولات داخلی مصرف می‌کند و اگر ما ارز مواد اولیه را به موقع تأمین کنیم نیازی به واردات شیرخشک آماده نداریم.
وی افزود: ظرفیت تولید سالانه ۱۱۷ میلیون قوطی شیرخشک در کشور وجود دارد و میزان مصرف در سال گذشته ۶۱ میلیون قوطی بود، ما ۲ برابر نیاز کشور ظرفیت تولید داریم که در صورت تأمین مواد اولیه می‌توانیم علاوه بر نیاز داخل، صادرات هم داشته باشیم.
تحویل زاده ادامه داد: سازمان غذا و دارو از ابتدای سال تخصیص ارز مورد نیاز برای تأمین مواد اولیه شیرخشک را کاهش داده و میزان مواد اولیه‌ای که با ارزهای سال گذشته وارد شده بود رو به کاهش است.
وی افزود: زمانی که ارز از سوی بانک مرکزی به شرکت‌ها اختصاص می‌یابد، بانک عامل ارز را به خارج از کشور حواله می‌کند و بابت هر میزان ارزی که حواله می‌شود از شرکت تولید کننده، تعهد ارزی دریافت می‌کنند. شرکت‌ها حداکثر ۹ ماه فرصت دارند تا مواد اولیه مورد نیاز خود را وارد کنند و در غیر این صورت به عنوان متخلف به نهادهای نظارتی معرفی می‌شوند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک اطفال گفت: مواد اولیه‌ای که از ارز سال گذشته باید تأمین می‌شد، حتی زودتر از ۹ ماه وارد کشور شده و آمارهای تولید و عرضه شیرخشک نیز موجود است. متأسفانه به جای تخصیص ارز برای مواد اولیه، ما شاهد تخصیص ارز برای واردات شیرخشک آماده هستیم و سازمان غذا و دارو برای واردات فراخوان داده و به فوریت یک محموله بزرگ هم از کشور ترکیه وارد کرده‌اند.
بر اساس اعلام بانک مرکزی، از ابتدای سال تا ۲۵ مهر ۱۴۰۲، بنا بر ثبت سفارش‌ها و اعلام اولویت‌ها و نظر دستگاه سازمان غذا و دارو، فقط برای واردات شیرخشک، ماده اولیه و مکمل‌ها با ارز ترجیحی، بانک مرکزی مجموعاً ۱۵۶ میلیون دلار تخصیص داده که ۱۰۶ میلیون دلار آن تأمین و پرداخت شده است.
در همین حال، عبدالحسین روح الامینی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با اشاره به برگزاری جلسه‌ای با حضور تولیدکنندگان شیرخشک، گفت: چندی پیش در کمیسیون بهداشت جلسه‌ای را با حضور تولیدکنندگان شیرخشک برگزار کردیم. فریادشان به آسمان بلند بود که مقدار ارز درخواستی آنها تأمین نشده و همچنان منتظر گشایش برای تأمین مواد اولیه هستند.
وی افزود: در حالی که ظرفیت تولید شیرخشک در داخل کشور بالای ۱۰۰ میلیون قوطی و میزان نیاز و مصرف ۶۰ الی ۷۰ میلیون قوطی و حتی در برخی مواقع و در سال‌های اخیر به کشورهای اطراف، صادرات هم داشتیم.
در همین حال، سیدحیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو، گفت: ما طبق وظیفه خود به تولید کنندگان گفتیم اگر می‌توانند تأخیر انتقال ارز را در تولید جبران کنند ما قطعاً نیاز به واردات نخواهیم داشت. بخشی از محصولاتی که به اندازه کافی موجود بود، وارد نمی‌شود اما برخی نام‌های تجاری که احساس کمبود آن وجود دارد مجوز واردات با اولویت خود تولید کنندگان دارد که نیاز بازار رفع شود.
وی تاکید کرد: این موضوع کوتاه مدت است و ما در بلند مدت با کمک تولیدکنندگان مشکل را به شکل کامل مرتفع می‌کنیم و اگر هم جایی اعلام مشکل کمبود شد می‌توانند از جابجایی نام تجاری استفاده کنند.
محمدی افزود: برآورد ما این است که در طول یک ماه آینده تمام نام‌های تجاری شیرخشک در بازار تأمین شود.
وی ادامه داد: ارز تخصیص داده شده است اما به دلیل مشکلات تحریمی انتقال ارز دوره‌ای مشکل داشت که گروه‌های کالایی تغییر پیدا کرد و در آن مرحله واردات مواد اولیه با تأخیر صورت گرفت که اکنون این مشکل برطرف شده است‌.
منوچهر دادگرنژاد مدیرکل فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو گفت: در حال حاضر مشکلی از لحاظ تأمین شیرخشک وجود ندارد و با توجه به تأمین این فرآورده از مسیر تولید داخل و واردات، به زودی نیاز بازار مرتفع خواهد شد.
وی افزود: برنامه توزیع شیرخشک مورد نیاز هر استان بر اساس الگوی مصرف سال ۱۴۰۱، میزان موالید سال جاری و نیاز تعیین و به صورت ماهانه بازنگری می‌شود.
دادگرنژاد تاکید کرد: هدف اصلی ما تأمین شیرخشک مورد نیاز کشور، روان شدن فرآیند توزیع و البته مقابله با قاچاق این فرآورده مهم غذایی است.
سجاد اسماعیلی مشاور رئیس سازمان غذا و دارو به مشکلات ارزی جهت تأمین شیرخشک در چند ماه گذشته اشاره کرد و گفت: در حال حاضر مشکلات ارزی رفع شده و تولیدکنندگان با جدیت وارد عرصه شده و تولیدات خود را افزایش داده‌اند.
وی همچنین با بیان اینکه برای تأمین کسری نیاز شیرخشک، برنامه واردات فوریتی داده شد، تاکید کرد: این واردات به صورت محدود، مقطعی و کوتاه مدت تا زمان اشباع بازار انجام خواهد شد. در حال حاضر هم اولین محموله‌ها به گمرک رسیده و در حال نمونه‌برداری و آزمایشات کیفی است.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: به این ترتیب ظرف دو هفته آینده حدود چهار میلیون قوطی شیرخشک از طریق واردات تأمین خواهد شد و بعد از آزمایشات و تاییدات کیفی آزمایشگاه کنترل مرجع به سرعت در سطح داروخانه‌ها توزیع خواهد شد.

 

خروج از نسخه موبایل